Kweekschool voor de Zeevaart

Commando Dienstencentra
DICTU en BG-IV

De eerste foto toont de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne in Gouda. Hier startte de Defensie ICT-Uitvoeringsorganisatie (DICTU) ergens na de start van de inrichting ervan in 2002. Wanneer precies kan ik me niet herinneren.

In november 2004 werd ik van DEBKM formeel overgeplaatst naar DICTU als hoofd van de sectie Afhandeling Behoeftestellingen en Coördinatie (ABC) met als voorlopige standplaats Den Haag (huisvesting in het E-gebouw van het Ministerie van Defensie). Mijn sectie ABC verhuisde in mei 2005 naar de Prins Willem Alexanderkazerne. Dat bleek een prettige plek om te werken te zijn.

In 2005 volgde ik de training Functioneringsgesprekken en de training Klantgericht Adviseren.

In november 2005 werd ik bij DICTU de Directiesecretaris. Dit was een gevolg van de eerste van een hele serie van opeenvolgende kleine en grote reorganisaties.

Vanaf 1 januari 2006 ging bij een reorganisatie DICTU over in de Bedrijfsgroep Informatievoorziening (BG-IV) van het toenmalige Commando Dienstencentra (CDC). Het CDC heette tussen 1996 en 2004 het Defensie Interservice Commando (DICO). Dat was in 1996 opgericht om de uitvoering van allerlei ondersteunende diensten, die voorheen door elk krijgsmachtdeel afzonderlijk werden uitgevoerd, te bundelen.

De Prins Willem Alexanderkazerne in Gouda zou later worden gesloten en afgestoten.



Binckhorsthof Den Haag

Commando Dienstencentra
BG-IV en BG-IVENT

Op de tweede foto zie je de voormalige Binckhorsthof in Den Haag. Hiernaartoe verhuisde een deel van de Bedrijfsgroep Informatievoorziening van het CDC, nadat de Koninklijke Luchtmacht het hoofdkwartier dat hier gevestigd was, had verhuisd naar Breda. Daarna namen de opeenvolgende reorganisaties van Defensie een grote vlucht, met name die van organisatiedelen die betrokken waren bij informatievoorziening en -technologie.

In oktober 2007 werd ik overgeplaatst naar het Dienstencentrum Ondersteuning Projectvoering (DCOP) van de BG-IV. Ik was daar Projectmanager. In 2007 slaagde ik voor het PRINCE2 Foundation examen en in 2008 voor het PRINCE2 Practitioner examen.

In oktober 2008 ging bij een reorganisatie de BG-IV over in de Bedrijfsgroep Informatievoorziening en -technologie (BG-IVENT) van het CDC. Mijn functie werd toen Senior Medewerker Bestuursondersteuning.

In 2009 volgde ik de training Sociale Aspecten van Leiderschap van Blanchard International.

In 2010 waren er politieke 'heroverwegingen' (uh?) die leidden tot nog grotere bezuinigingen en reorganisaties dan voorheen, met name bij Defensie. Dit was het startpunt van een afbraak van de defensieorganisatie die overduidelijk te ver is gegaan.

In 2012 verhuisden o.a. de BG-IVENT-organisatiedelen van het CDC van de Binckhorsthof in Den Haag en de Prins Willem Alexanderkazerne in Gouda naar de gebouwen K4 en K5 van de nieuw opgeleverde Kromhoutkazerne in Utrecht.

Ook de Binckhorsthof in Den Haag werd gesloten en afgestoten (en dit gold voor meer defensielocaties).



Kromhoutkazerne Utrecht

Defensie Materieelorganisatie
BG-IVENT en JIVC

De derde foto geeft een overzicht van de nieuwe Kromhoutkazerne in Utrecht, dat als kantoren-complex voor de landmachtstaf, CDC en DMO geheel was opgeleverd in 2012. Voor de bouw en de exploitatie van deze kazerne was door Defensie voor het eerst gekozen voor een vorm van publiek-private samenwerking (PPS). Het consortium Komfort is de gekozen private partij die hoofdaannemer was voor de bouw en nu nog steeds de volledige exploitatie van de kazerne verzorgt.

In januari 2012 (?) werd ik overgeplaatst van de BG-IVENT naar de staf van het CDC als Adviseur Bestuursondersteuning. Dit werd later meen ik weer teruggedraaid (ik kan de reeks van reorganisaties en overplaatsingen niet goed meer herleiden uit de mij beschikbare informatie).

In november 2013 ontstond bij opnieuw een reorganisatie het Joint Informatievoorziening Commando (JIVC). Ik werd bij die reorganisatie overgeplaatst naar de nieuwe afdeling Ondersteunende Diensten (OD) van JIVC, met als functie Senior Adviseur Bedrijfsvoering en Informatievoorziening. JIVC werd als organisatiedeel omgehangen van het CDC naar de Defensie Materieelorganisatie (DMO). JIVC is in 2023 bij mijn weten nog steeds gehuisvest in, onder andere, de gebouwen K4 en K5 van de Kromhoutkazerne. DMO werd in 2023 hernoemd in Commando Materieel en IT (COMMIT).

In 2015 nam ik deel aan een Masterclass Facility Management, georganiseerd door het CDC en de Saxion Hogeschool. In 2017 kreeg het CDC een nieuwe naam: Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO).


Een defensieproject om de exploitatie van alle civiele dienstauto's te centraliseren (en het totaal aantal auto's te verminderen) zorgde voor mij voor veel werk en ook voor veel geklaag uit de JIVC-organisatie. Met mijn Excel-kennis kon ik daarbij ook een bijdrage leveren aan twee collega's van de Bestuursstaf van Defensie (BS) die belast waren met het toezicht op dat project. En over klagen gesproken, ook huisvesting was een onderwerp waarover vanuit de JIVC-organisatie bij de afdeling OD veel werd geklaagd. Dat de jarenlang opgelegde bezuinigingen hadden geleid tot allerlei problemen, was blijkbaar nog niet voldoende tot de goegemeente doorgedrongen.

In de BG-IVENT periode ontstond het fenomeen 'thuiswerken'. Vóór het coronatijdperk van 2020/2021 was dat volgens mij een beleid dat slechts als doel had op huisvestingskosten te besparen (zo werd het uiteraard niet gebracht). Enkele jaren later hadden mijn collega's en ik van de afdeling Ondersteunende Diensten van JIVC op een gegeven moment zelfs geen enkele eigen werkplek meer op de Kromhoutkazerne. We waren bewust weggeschreven uit het huisvestingsplan en moesten toen - wanneer we niet thuiswerkten - individueel op zoek naar een 'flexplek' ergens in een van de gebouwen van de Kromhoutkazerne.

In januari 2021 is na 5 of 6 jaar gedoe eindelijk de uitvoeringsfase van het GrIT-project van start gegaan. GrIT is de gebruikte afkorting van 'Grensverleggende IT'. In nauwe samenwerking met het consortium Athena van IBM, Atos en Unica is Defensie begonnen met de bouw van een nieuwe ICT-infrastructuur. Allereerst zal in ongeveer twee jaar tijd een nieuw datacentrum worden gebouwd (28-08-2024: bouwkundig opgeleverd in voorjaar 2024 en geopend op 12 juni 2024). Daarnaast wordt het netwerk geschikt gemaakt voor het versturen van hoog gerubriceerde informatie. Ook komt er een eigen mobiel netwerk, waardoor Defensie niet meer afhankelijk zal zijn van externe providers. De totale duur van het GrIT-uitvoeringstraject is geraamd op 7 jaar.

Wil je op de hoogte blijven van de huidige ontwikkelingen op materieelgebied van Defensie? Dan kan de inhoud van de periodiek 'Materieelgezien' van COMMIT daar een bijdrage aan leveren. Het 'Defensie Projectenoverzicht 2023' kun je hier vinden.


Ministerie van Defensie Kalvermarkt Den Haag

Bestuursstaf
Hoofddirectie Bedrijfsvoering

Op de vierde foto van deze pagina zie je het hoofdgebouw van het Ministerie van Defensie. Vanaf augustus 2016 tot eind 2018 was ik - met enige moeite - door JIVC voor een deel van mijn werkuren beschikbaar gesteld aan de Hoofddirectie Bedrijfsvoering van de Bestuursstaf (HDB) van Defensie. Ik werkte daar mee aan een traject waarin het aantal software applicaties dat binnen Defensie in gebruik was, sterk verminderd moest worden: 'Rationalisatie IT-toepassingen'. Ook hierbij kwam mijn Excel-kennis weer van pas. Regelmatig werkte ik toen weer op de Frederikkazerne in gebouw 35 en ook weer op het in de jaren ervoor geheel gerenoveerde ministerie, beide in Den Haag. De laatste activiteiten hiervoor voerde ik uit in januari 2019, na mijn pensioendatum.

Defensie zet in op innovatie. In de tweede uitgave van het innovatiemagazine 'N PRGRSS' kun je er meer over lezen. Hopelijk vergeet de Nederlandse politiek niet dat ook de spullen (aantallen en kwaliteit van vaar-, vlieg- en voertuigen, wapensystemen, huisvesting etc.) en de mensen (aantallen en concurrerende arbeidsvoorwaarden) van belang zijn. Die zijn noodzakelijk om de defensieorganisatie ook in ernst-situaties op voldoende niveau langdurig te kunnen laten functioneren. Daar is geld voor nodig. Of de politiek op redelijke termijn inderdaad kan toewerken naar een defensiebudget van 2% van het Bruto Binnenlands Produkt, is voor mij nog een vraag.


In juli 2018 was mijn 25-jarig ambtsjubileum als militair dan wel burgerambtenaar bij de centrale overheid (ruim 6 jaar als militair, ongeveer 2 jaar bij Rijkswaterstaat en 17 jaar als burger bij Defensie).

Op twee korte werkloosheidsperiodes na, besloeg mijn werkzaam leven een periode van ongeveer 45 jaar (waarvan grofweg 45% bij het bedrijfsleven en 55% bij de overheid). De jaren 2013/2018 waren mijn minst leuke werkperiode (dit is een understatement). Bij het JIVC ging ik op 1 januari 2019 op 66-jarige leeftijd met pensioen.


Video's over het JIVC

Acht meest korte en lawaaiige 'marketingfilmpjes' die elk een deel van de taken van het JIVC - en dus ook van haar voorgangers - laten zien en horen. Het was en is natuurlijk niet allemaal zo mooi als het in deze filmpjes lijkt.

In de Kiosk van Defensie staat een speciale uitgave die gewijd is aan de eerste IT Werkconferentie in 2018 van JIVC.

Let op: YouTube en Google plaatsen cookies.

Bedrijfsfilm JIVC
(2015)

JIVC: hét IT-bedrijf van Defensie (2019)

JIVC: IT voor Defensie
(2021)

JIVC: IT voor de marine
(2021)

JIVC: IT voor de landmacht
(2021)

JIVC: IT voor de luchtmacht
 (2021)

JIVC: IT voor de marechaussee
(2021)

JIVC - IT Werkconferentie 2021
(in coronastijl, online op afstand)

fotogebruik
laatst bijgewerkt op 15 september 2024

© Copyright 2021-2024 Frans Bönig

contact    |    privacy